Voltige

DSC_0176

Wat is voltige?
Voltige is een unieke tak van paardensport, waarbij gymnastische oefeningen worden uitgevoerd op de rug van een paard of pony.
Voltige is een ideale manier om een onafhankelijke zit te krijgen. Ook leg je door te voltigeren een goede basis voor het paardrijden in het algemeen.

Voltige is bijzonder omdat, een team kan bestaan uit jongens en meisjes waarbij verschillen essentieel zijn om een kür te kunnen uitvoeren. Een voltigeteam bestaat uit jongens en meisjes van verschillende leeftijden en verschillende niveaus.
Een voltigeur die op zesjarige leeftijd begint met voltigeren kan dus vele jaren in het team blijven, waarbij de functie en verantwoordelijkheden binnen het team met de leeftijd veranderen.

Bij voltige loopt het paard op een grote cirkel aan een lange lijn: de longe. In het midden staat de longeur, hij of zij begeleidt het paard rond, waarbij een lange zweep als hulpmiddel dient. Het paard draagt geen zadel, maar een singel met 2 handgrepen erop.
Een voltigeur leert bij voltige een goede lichaamshouding en een goed aanvoelingsvermogen van het paard te krijgen. Er worden op het paard verschillende oefeningen gedaan, van basiszit tot staan, met 1, 2 of 3 voltigeurs tegelijk, en daarbij is het belangrijkste om het paard niet te hinderen in zijn beweging.
Naast het voltigeren staat ook de verzorging van het paard centraal.
Samen met je teamgenoten ben je verantwoordelijk voor de verzorging van het paard voor en na de les.

Voltigesport wordt ook in wedstrijd verband beoefend door heel Nederland.
Bij deze wedstrijden worden door de voltigeurs eerst verplichte oefeningen getoond.
Dit is om te laten zien dat de voltigeurs de basisvaardigheden beheersen.
Vervolgens wordt er een vrije kür getoond.
Deze oefeningen worden beoordeeld door een jury.
Er wordt gevoltigeerd in verschillende klassen. Klasse E is het lichts en klasse A is het zwaarst.
D.m.v. het behalen van winstpunten kun je steeds een klasse hoger komen met je team

 

 

Reacties zijn gesloten.